laupäev, 2. mai 2020

Suppi ja skoone

On laupäev. Käisin täna Tartu turul ja poes. Mulle väga meeldivad turud. Sealt osta värsket kaupa on lihtsalt lust ja puhas rõõm! 

Olen viimasel ajal hakanud planeerima rohkem, mida ostan ja mida kokkan. See on nii lõbus. Olen alati armastanud kokaraamatuid ja retsepte sirvida. Mäletan, kui olin põhikoolis või gümnaasiumis, siis unistasin, et kui kord oma kodu saan ja oma köögi, siis hakkan koguaeg põnevaid retsepte katsetama ja oma kokaraamatutest kokkama. No jah... parem hilja kui mitte kunagi (2,5 aastat olen juba oma kodus elanud). :) 

Aga tõepoolest, kokaraamatute sirvimine, kokkamine, laua katmine ja kõige selle juures ilu loomine on minu suur rõõm! 

Täna lõunamenüüs läätsesupp ja skoonid Nami-namist ja ühest blogist. Luban, et varsti tuleb midagi põnevat minu paber-retseptidest ja kokaraamatutest. :) 

Olgu veel mainitud, et mina panin veidi rohkem sibulat ja porgandit ja küüslauku ning 200g läätsesid. Tšilli asemel kasutasin tšillihelbeid. 


Mina sõin skoone ka "soolaselt" supi kõrvale. Muidu süüakse neid tavaliselt mingi kreemi ja moosiga, plaanin ka niiviisi veel teha. Soolaselt supi kõrval olid need võrratud. Lõikasin pooleks, panin toorjuustu ja juustu vahele ning tegin "burgeriks" tagasi. 

Supi panin purki. Nagu ikka. Seda jätkub mõneks ajaks ja nõnda säilib hästi. :) 


Head nautimist! 








Lisan retseptid ka siia, sest kunagi ei tea, millal need internetiavarusest võivad ära kaduda.


JAMIE LÄÄTSE-SPINATISUPP


2 porgandit
2 varssellerit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
pöidlasuurune jupp värsket ingverijuurt
0.5-1 värsket punast tšillikauna
10 kirsstomatit
1.8 l köögivilja- või kanapuljongit
300 g punaseid läätsesid
200 g spinatit

soola ja musta pipart


Koori porgandid, lõika jämedateks viiludeks. Viiluta varsseller. Koori ja haki sibulad jämedalt. Koori ja viiluta küüslauk.
Kuumuta suur pott keskmisel kuumusel, lisa oliiviõli. Lisa kõik tükeldatud-viilutatud ained ja sega puulusikaga läbi. Kata pott poolenisti kaanega ning hauta umbes 10 minutit, kuni porgandid on veidi pehmenenud ja sibul kuldne.
Samal ajal koori ja viiluta ingver õhukeselt. Eemalda tšillikaunalt seemned, lõika kaun ise õhukesteks viiludeks. Poolita kirsstomatid.
Lisa kuum puljong koos läätsede, ingveri, tšilli ja tomatitega potti. Sega supp hoolega läbi, kuumuta keemiseni.
Alanda kuumust, kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel 10 minutit või kuni läätsed on pehmed. Lisa spinat ja kuumuta veel pool minutit.
Maitsesta supp soola-pipraga.


SKOONID 

325 g jahu
3 tl küpsetuspulbrit
75 g magedat võid
4 spl suhkrut
1 dl piima
1 muna
näpuotsaga soola

Kreem: 
200 ml vahukoort
200 g vanillikohupiima
2 spl suhkrut

moosi, marju
Valmistamine:
Tükelda külm või ja sega jahu, küpsetuspulbri ja soolaga. Näpi ühtlaseks.
Lisa suhkrut, piim ja lahtiklopitud muna.
Sega ühtlaseks.
Rulli jahusele lauala. Jäta umbes 2 cm paksuseks ja vormi kas ümmarguse vormiga või tassiga välja taignakettad.
Küpseta 220 kraadises ahjus ca 10 minutit.

Jäta rätiku alla!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar